AANKOOP

Gefeliciteerd! Een goede keuze om een Connemarapony te kiezen! Momenteel is er veel vraag naar Connemara’s en wordt er in Nederland niet zo veel gefokt. Vandaar dat er veel pony’s worden geïmporteerd uit Ierland. Let op de volgende zaken voor je tot koop overgaat:

Check of het juiste paspoort bij de juiste pony zit. Bij het importeren van een vrachtwagen vol pony’s, wil er nog wel eens iets verwisseld worden…

Check of je een geregistreerde pony koopt, een echte stamboek Connemara dus. Die heeft een zogenaamd ‘green book’, waar op de eerste pagina duidelijk “Connemara Pony Breeders’ Society, Document of Identification” op staat. Sommige pony’s worden met alleen een paardenpaspoort verkocht; dan heb je dus géén stamboekpony en zal de pony dat ook nooit meer worden.

Check vooral ook de fokkers in Nederland of directe grensgebieden. Met een mooie twee- of driejarige kun je al heel veel plezier hebben! En dan zijn ze mooi mak en vertrouwd met jou wanneer het tijd is om voor de eerste keer op de pony te zitten.

Wil je nog een keer een veulen fokken met jouw nieuwe Connemara pony? Let er dan op dat de pony klasse 1 is, of beide ouders klasse 1 of 2. Zie ook de vragen bij Iers paspoort en Deelnemen aan de keuring.

HWSD (Hoof Wall Separation Disease). Een vervelende genetische aandoening, die momenteel weer uit de pony’s wordt gefokt. Koop nooit een pony met HWSD/HWSD in het paspoort. En als er geen test op HWSD is, koop de pony dan niet totdat er uitslag van een test is. Bij pony’s die hier aan lijden, brokkelen de hoeven zo extreem af dat inslapen vaak de enige optie is. (zie vragen bij HWSD)

Nog meer vragen? Stuur gerust een mailtje aan het Nederlands Connemara Pony Stamboek via info@connemara.nl met jouw vragen. We nemen dan contact op met je.

Een Connemarapony is heel veelzijdig. In Ierland worden deze pony’s veel ingezet voor springen, eventing of jacht. Maar Connemara’s zijn ook prima geschikt voor dressuur, mennen, Western, TREC, endurance of trektochten. Het zijn enthousiaste, slimme sportpony’s, die in alle takken van sport kunnen uitblinken.

Connemara pony’s zijn niet goedkoop omdat ze heel gewild zijn en relatief zeldzaam. Het zijn hele goede sport- en wedstrijdpony’s, met vaak (inter)nationaal talent. Ze zijn tot hoge leeftijd nog fit en goed te rijden, ze worden oud, ze zijn heel veelzijdig en het is een gehard, sober en gezond ras. Ze zijn niet heel duur in het onderhoud en kunnen ook prima buiten worden gehouden.

Binnen het Connemara stamboek is een grote groep volwassenen die met de Connemara pony rijdt, of volwassenen die de pony delen met de eigen kinderen. Omdat de meeste Connemara’s fors gebouwd zijn, kunnen ze prima met (kleine) volwassenen rijden.

Het stamboek raadt iedere belangstellende aan om een aankoopkeuring te doen. Daarbij wordt altijd de transponder gecheckt, zodat je zeker weet dat de papieren ook bij de juiste pony horen. Je kunt natuurlijk zelf kiezen of je alleen een klinische keuring of ook een röntgenologische keuring wilt doen. Overleg dan tevoren met je dierenarts of dierenkliniek.
Check ook de HWSD status.

Jazeker! Officieel mag de Connemarapony binnen het stamboek maximaal 1.48 m schofthoogte meten. Maar omdat Connemara’s tot hun zesde levensjaar doorgroeien, zijn er ook stamboekpony’s van 1.50 m of zelfs 1.55 m te vinden. En met een beetje zoeken, zijn er zelfs nog grotere te vinden.

HWSD

HWSD, oftewel Hoof Wall Separation Disease is een heel vervelende erfelijke aandoening. Pony’s krijgen dan extreem brokkelige hoeven, waarbij de hoefwand loslaat. Zieke pony’s lijden veel pijn en de verzorging van deze hoeven is heel veeleisend en teleurstellend. Vaak is de enige oplossing het laten inslapen van de pony.

N/N betekent dat de pony geen last heeft van deze aandoening.

N/HWSD betekent dat de pony drager van het gen is, maar niet ziek is en ook niet wordt.

HWSD/HWSD betekent dat de pony zelf de aandoening heeft, dit heet een ‘lijder’.

Koop alleen een pony die getest is, zodat je weet wat je koopt! Of controleer of beide ouders getest zijn met de uitslag N/N.
Het is trouwens niet altijd direct te zien of de pony een lijder is, soms is dit pas later zichtbaar.

Met een pony met N/N of N/HWSD kun je prima fokken. Alleen moet je bij de pony met N/HWSD er zeker van zijn dat de hengst N/N is, anders loop je het risico op het fokken van een veulen dat een zogenaamde ‘lijder’ is. Wil je hier advies over? Mail dan aan het stamboek!

Bij de stamboekkeuringen van het Nederlands Connemara Pony Stamboek kun je dna van de pony laten afnemen voor een HWSD test. Er wordt dan een plukje manen met haarwortels getrokken. Zelf kun je ook altijd laten testen. Er zijn laboratoria in Nederland,  Engeland, Frankrijk en Duitsland waar een eigen test kan worden ingestuurd. Voordeel van testen via het stamboek is, dat de uitslag dan ook officieel in het stamboekpapier wordt geregistreerd. Zelf ingestuurde testen worden niet zomaar overgenomen.

INSCHRIJVEN IN HET STAMBOEK

Om jouw pony in te schrijven in het Nederlandse stamboek, moet je de pony eerst registreren en checken wat de status van jouw pony is. Is de pony al klasse 1 bij het Nederlandse stamboek? Is de pony alleen in Nederland als veulen geregistreerd? Dan moet je eerst een keer naar de jaarlijkse keuring gaan en om stamboekopname vragen. Voorafgaand aan de keuring wordt de pony dan bekeken door een jury en volgt een beoordeling; klasse 1 of klasse 2. Aansluitend kan de pony dan aan de keuringsrubriek meedoen waar je voor hebt ingeschreven.
Het is ook mogelijk om bij jou thuis een stamboekopname aan te vragen. Hier zijn wel hoge kosten aan verbonden.

Een buitenlandse pony is ingedeeld in klasse 1, 2 of 3. Voor deze pony kun je een stamboekopname aanvragen, zie ook de vorige vraag. Voorafgaand aan de jaarlijkse keuringsrubrieken wordt de stamboekopname gehouden. De jury beoordeelt dan de aangeboden pony’s en deelt deze in klasse 1 of klasse 2 in. Aansluitend mag de pony dan met de betreffende keuringsrubriek meedoen.  Zorg wel dat de pony vooraf is overgeschreven op je eigen naam!  Let op: een pony uit een klasse 3 vader of moeder blijft klasse 3 en kan niet worden opgenomen in klasse 1 of 2!

IMPORT PONY UIT IERLAND

Bedenk dat Nederlands gefokte pony’s al vanaf veulen zijn ingeënt, bekapt, ontwormd en in handen zijn geweest. Dat brengt kosten met zich mee. In Ierland krijgen niet alle jonge pony’s deze zorg en aandacht. Vaak is er daarom een verschil te merken in het vertrouwen dat de pony’s in mensen hebben. Bovendien hebben de Ierse pony’s vaak een veiling en een transport van meerdere dagen in vrachtwagens en op boten meegemaakt, wat veel impact heeft op de dieren. Ze hebben dan ook altijd even een paar weken of maanden nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving – en taal!

Een Ierse stamboekpony heeft een ‘green book’, het stamboekdocument. Hier staat voorop de groene kaft ‘Cumann Lucht Capaillini Chonomara’ en op de eerste pagina duidelijk “Connemara Pony Breeders’ Society, Document of Identification”. Op pagina 3 staat dan de sticker met het stamboeknummer.

Alleen het ‘green book’ dat door het Ierse stamboek (Connemara Pony Breeders’ Society’) wordt uitgegeven, is ook het officiële stamboekpapier. Zie ook de vorige vraag. Verwissel dit niet met het Ierse paardenpaspoort, dat is voor iedere pony aan te vragen en dus ook voor niet geregistreerde pony’s. Handelaren verkopen deze pony’s vaak als Connemara, maar het zijn dus geen stamboekpony’s en dit kunnen ze ook nooit meer worden.

Iedere in Ierland geboren en bij het stamboek ingeschreven Connemara is in de databank van het Ierse stamboek op te zoeken. Je kunt gratis een account aanmaken en de gehele afstamming van jouw pony opzoeken. Dit vind je onder cpbsonline.cloudapp.net. Heb je een pony uit Groot-Brittannië? Dan kun je in de Britse database zoeken www.britishconnemaras.co.uk In de beide databanken kun je natuurlijk ook gegevens van een voorouder van jouw pony uit Ierland of Engeland opzoeken.

Volgens de regels RVO kunt u een goede kopie van het paspoort opsturen naar een paspoort-uitgevende instantie (ppi), bijvoorbeeld naar het Stamboekkantoor NCPS.
Het betreft de belangrijke bladzijden  met naam, chipnr, aftekening, registratie slacht etc. erop.
Stuur een kopie ID mee.

Na betaling van het inschrijfgeld importpony’s wordt het paspoort op uw naam gezet en geregistreerd in de RVO-database. Voor actuele tarieven klik hier.

Stuur het formulier  Import pony mee dat u kunt vinden onder Stamboek – Download formulieren

IERS PASPOORT

Een Ierse stamboekpony heeft een ‘green book’, het stamboekdocument. Hier staat voorop ‘Cumann Lucht Capaillini Chonomara’ en op de eerste pagina duidelijk “Connemara Pony Breeders’ Society, Document of Identification”. Op pagina 3 staat dan de sticker met het stamboeknummer.

Sinds 2016 wordt iedere Connemara pony die in het stamboek wordt opgenomen in Ierland getest op HWSD. Er staat bij deze pony’s altijd op de laatste pagina een stempel met de uitslag: N/N, N/HSWD of HWSD/HWSD. Is de pagina niet aanwezig pas dan extra op.
Controleer de HWSD status eventueel ook op de website www.cpbs.ie – database. Hier staan de uitslagen die via het stamboek zijn gedaan en de zogenaamde privé testen. Een privé test geeft wat minder zekerheid omdat het haarmonster door de eigenaar zelf is getrokken en opgestuurd.  Bij een test via het stamboek wordt dit door een onafhankelijke derden gedaan.
Indien u later met uw privé geteste pony wilt gaan fokken zal of de merrie (en/of hengst) alsnog via het stamboek getest moeten worden of het veulen ook al zijn de ouders van het veulen beide N/N aangetoond via een privé test.
Een pony met N/N of HWSD/N kun je met een gerust hart kopen. De pony is dan hooguit drager van dit gen, maar wordt dus niet zelf ziek.
Pony’s die zijn geboren in 2015 of eerder zijn niet standaard getest op HWSD.

Op de laatste pagina van het stamboekdocument staat sinds 2016 een stempel met de ‘Result of HWSD’. Pony’s uit 2015 of ouder hebben dit nog niet. N/N betekent dat jouw pony het gen van HWSD niet heeft en dus ook niet kan doorgeven aan een veulen. N/HWSD betekent dat jouw pony drager is van het gen en dit eventueel kan doorgeven aan een veulen. HWSD/HWSD betekent dat jouw pony lijder is en zelf ernstige hoefproblemen kan krijgen. Deze pony zal het gen altijd doorgeven aan een veulen en is dus ongeschikt om mee te fokken.

Sinds enkele jaren wordt binnen het stamboek gewerkt met klassen. Een pony die is opgenomen in het hoofdstamboek, is klasse 1. In het Ierse papier staat dan M1 (merrie klasse 1) of S1 (hengst klasse 1). ‘G’ staat voor ‘Gelding’, een ruin. Een veulen dat wordt ingeschreven, komt eerst in het veulenboek en krijgt automatisch klasse 3. Je ziet dan M3 of S3 staan. Pony’s die op de keuring zijn geweest, worden dan in klasse 1 of 2 opgenomen. Klasse 2 betekent dat ze óf te groot zijn (boven de 1.48 m bij de stamboekopname), óf niet helemaal voldoen aan de rassenstandaard voor het Connemarastamboek.

In een Iers stamboekdocument staat bij de Section V Studbook de klasse. M3 betekent dat jouw pony een dame is (M = mare = merrie) en nog veulenboek is. De pony is dan nog niet op een Connemarakeuring geweest. S staat voor Stallion (hengst) en G voor Gelding (ruin). In de Nederlandse paspoorten staat bijvoorbeeld MK1 (Merrie Klasse 1) of HK1 (Hengst Klasse 1).

Om een Iers stamboekdocument om te zetten naar de nieuwe Nederlandse eigenaar, moet eerst het paspoort worden overgeschreven op de nieuwe naam. Dat is administratief, maar er komt ook nog een afgevaardigde bij jouw pony langs om de transponder te controleren en de pony te checken. Gaat het inderdaad om de pony zoals beschreven in de papieren? Hier zijn uiteraard kosten aan verbonden. Neem contact op met het stamboekkantoor om dit te regelen. Klik hier voor contact gegevens.

CENTRALE STAMBOEKKEURING

Jaarlijks organiseert het Nederlands Connemara Pony Stamboek een hengstenkeuring (voorjaar) en een Centrale merriekeuring (augustus/september). De Centrale keuring heeft rubrieken voor veulens, merries, ruinen en er is een bereden rubriek voor dressuur en voor springen. Bovendien kun je een pony laten zien voor de stamboekopname, voorafgaand aan de keuringsrubrieken.

Om mee te doen aan de stamboekkeuring, moet de pony in het stamboek zijn opgenomen  en moet de pony op jouw naam staan. Daarnaast moeten beide ouders opgenomen zijn in klasse 1 of 2.

De pony wordt eerst gemeten en beoordeeld door de dierenarts.
Daarna beoordeelt de keuringsjury de pony in stilstand, stap en draf op een harde ondergrond, een zogenaamd straatje.
De pony wordt dan in een klasse ingedeeld.

Na de stamboekopname vindt deelname aan de keuringsrubriek plaats voor de primering en plaatsing.

De Centrale keuring is ingedeeld in de rubrieken hengstveulens (rubriek 1), merrieveulens (2), enterhengsten (3), entermerries (4), twenterhengsten (5), twentermerries (6), driejarige merries (7), vier- t/m zesjarige merries (8), zeven- t/m negenjarige merries (9), tien jaar en oudere merries (10), stermerries (11), keur- en preferente merries (12), ruinen (13),  klasse 2 en register 2 pony’s (14), kruislingen (15),  bestgaande rijpony dressuur (16) en bestgaande rijpony springen (rubriek 17).
Tijdens de keuring wordt er een veulenkampioen, een jeugdkampioen en een merriekampioen uitgeroepen.

Natuurlijk kun je met een ruin meedoen aan de keuring! Er is een speciale rubriek voor de ruinen. Daarnaast kun je je inschrijven voor de bestgaande rubrieken voor springen of dressuur. Ruinen komen niet in aanmerking voor de kampioenskeuring.

Wanneer je lid bent van het Nederlands Connemara Pony Stamboek, krijg je vanzelf een email en/of post met de uitnodiging voor de keuring. De uitnodiging wordt ook vermeld op de website van het stamboek. Het inschrijfformulier moet je tijdig insturen en het inschrijfgeld betalen voor de rubriek waar je aan mee wilt doen.

Een Connemara pony komt in klasse 1 als het voldoende kwaliteit heeft (exterieur en beweging), voldoende rastypisch is en geen gebreken vertoond.
Een pony komt in klasse 2 wanneer het bij stamboekopname groter is dan 1.48cm of  die onvoldoende rastypisch zijn en/of onvoldoende scoren op de verschillende onderdelen die de jury beoordeelt.
Een pony komt in klasse 3 wanneer het nog nooit op de keuring is geweest of wanneer de jury de pony niet stamboekwaardig vindt, bijvoorbeeld op basis van exterieurfouten of gebreken.

Natuurlijk kun je je pony zelf voorbrengen op de stamboekkeuring. Heel veel eigenaren brengen zelf hun pony voor of vragen een bevriend iemand die hard genoeg kan lopen om de pony in draf bij te kunnen houden.

De pony wordt eerst opgesteld voor de jury, waarbij alle vier de benen zichtbaar zijn voor de jury.
Daarna loop je een driehoek in stap (rechtsom) en wederom in een driehoek in draf.
Aan het einde stel je de pony weer op voor de jury. Meestal ligt er een balk waar je de pony moet opstellen. Op deze manier kan de jury de pony van achteren, van de zijkant en vanaf de voorkant in beweging en in stilstand beoordelen.
Oefen dit thuis! Ook het netjes stilstaan en let er op dat de pony zich gunstig presenteert.
Verder zijn er weinig regels; je mag zelf beslissen of je met hoofdstel of halster voorbrengt en het invlechten van de manen is ook niet verplicht. Het is wel wenselijk dat je traditioneel geheel in het wit gekleed je pony voorbrengt, ook je aanjager!

Bij de bestgaande rubrieken kijkt de jury naar de beweging van de pony’s.
Voor de rubriek Dressuur worden de pony’s op de linker- en de rechterhand voorgereden in een groep in stap, draf en galop. Bij veel deelnemers wordt de groep soms gesplitst.
Ook bij de springrubriek is de volledige groep in de bak en springt over enkele hindernissen van circa 80 centimeter hoog, op aanwijzingen van de jury.
Let op: bij de bestgaande rubrieken zijn geen zadeldekjes toegestaan, of het dekje moet exact de vorm van het zadel volgen. Bij de dressuur mogen geen hulpteugels of beenbeschermers worden gebruikt. Bij het springen zijn hulpteugels en/of beenbescherming toegestaan volgens de regelgeving van de KNHS.

De keuringsdag begint altijd met de stamboekopnames. Daarna beginnen de keuringsrubrieken van jongs af aan en lopen  op in leeftijd. Tussendoor worden de veulenkampioen, jeugdkampioen en merriekampioen uitgeroepen.
Aan het einde van de keuring zijn de bestgaande rubrieken dressuur en springen.
De keuringen van het Nederlands Connemara Stamboek zijn bekend om de gemoedelijke sfeer. De keuring staat ook in het teken van ontmoeting van fokkers, eigenaren en mensen die de Connemarapony een warm hart toedragen.

HENGSTENKEURING

Jaarlijks organiseert het Nederlands Connemara Pony Stamboek een hengstenkeuring, meestal eind maart. Nederlandse fokkers brengen hier hun jonge hengsten heen voor de stamboekopname en om te kijken of de hengst kan worden goedgekeurd.

Om met je hengst naar de hengstenkeuring te komen, moet de pony op jouw naam staan voordat je kunt inschrijven. Als een buitenlandse hengst nog niet aangeboden is op een hengstenkeuring, dan moet hij dezelfde procedure volgen als een jonge, Nederlands gefokte hengst. Is de buitenlandse hengst wél al opgenomen in klasse 1 of 2, dan neemt het NCPS dat over en hoeft de hengst alleen nog maar administratief ingeschreven te worden in het Nederlands stamboek. Het Stamboekkantoor kan je daar verder mee helpen.

Een goedgekeurde hengst wordt op dit moment, conform de regels van het Ierse moeder stamboek, voor het leven goedgekeurd.

ALGEMEEN

Wanneer je paspoort kwijt is, kun je een duplicaat aanvragen. Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht. Neem hiervoor contact op met het stamboekbureau.

Bij het overlijden van de pony moet het stamboekpapier worden ingeleverd. Wanneer je wilt, kun je dit wel teruggestuurd krijgen nadat het ongeldig is gemaakt en de administratie is bijgewerkt.

Het lidmaatschap van het Nederlands Connemara Pony Stamboek loopt per kalender jaar. Opzeggen moet 2 maanden tevoren, dus uiterlijk vóór 1 november gebeuren.

Het Nederlands Connemara Pony Stamboek is klein en het kantoorwerk is daarom ondergebracht bij het NSPS, het Nederlands Shetlander Pony Stamboek. Op kantoor wordt de administratie verzorgt; inschrijven van veulens, importpony’s, uitgeven van paspoorten of overschrijvingen. Daarnaast is er een compact bestuur van vrijwilligers die jaarlijks -samen met enkele commissies- de hengstenkeuring, de Centrale Merriekeuring en het Open Nederlands Connemara Kampioenschap (ONCK) organiseert.
Vrijwilligers organiseren op onregelmatige basis soms dagritten of meerdaagse ritten. Deze ritten vallen niet onder de verantwoordelijkheid van het stamboek maar zijn door en voor leden of liefhebbers van de Connemarapony.

De tarieven voor de verschillende diensten van het stamboekbureau vind je hier.

Als je hier vragen over hebt, kun je die het beste mailen aan info@connemara.nl. Er wordt dan contact met je opgenomen.

Het Nederlands Connemara Pony Stamboek heeft geen eigen locatie voor opfok. Via de gebruikersgroep op Facebook kun je wel ervaringen delen.

CONNEMARA PONY FESTIVAL IN IERLAND

In Clifden heeft het Ierse Connemara Pony Breeders’ Society een eigen stamboekkantoor met grond waar de keuringen worden gehouden, The Showgrounds.  Op de website https://cpbs.ie staan meer details over jaarlijkse “Connemara Pony Festival” in augustus. Voorafgaand is het ook mogelijk om de diverse fokkers in de omgeving te bezoeken, er zijn wedstrijden en een uitgebreide keuring.
Wil je de vlog van het bezoek aan Clifden in 2016 terugzien? Klik hier.