Jubileum Weekend 50-jaar Connemara’s in Nederland

Feestavond

Boven verwachting veel Connemaraliefhebbers hadden zich aangemeld voor de feestavond op 25 maart en al vroeg in de avond was er een gezellige drukte in de foyer van Manege “De Nieuwe Heuvel” in Lunteren. De buitenlandse gasten, die soms vele uren hadden moeten reizen, konden genieten van een smakelijk en oer Hollands stamppotbuffet. Rond 20 uur arriveerden de bezoekers aan de feestavond die ontvangen werden met koffie en gebak.

Voorzitter Ria Groen opende de avond met een korte speech waarna, als voorproef op het jubileumboek Frederique Niederer,
geassisteerd door het Ierse jurylid en oud-voorzitter van het Ierse stamboek, Tom MacLochlainn een korte geschiedenis van de Connemara in Nederland presenteerde.

Het demoteam was daana aan de beurt, voor deze gelegenheid voorop gegaan door de nog zeer fitte 30-jarige merrie Future van de Kiboets met in het zadel de 11-jarige Lucille van Bolderick. Zij haalden het Z-viertal op voor hun proef waarna de overige 6 leden van het demoteam aansloten en er een mooie proef op muziek gereden werd door het tiental.

Het Demoteam

Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van het jubileumboek “50 jaar Connemara’s in Nederland”. Oud-voorzitter en erelid Inez Kooij mocht, als dank voor al het werk dat zij heeft verricht aan de totstandkoming van het boek, het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Nadat het eerste exemplaar was uitgereikt konden alle donateurs hun boek ophalen en als snel werd er druk gebladerd, gelezen en herinneringen opgehaald.

Gedurende de avond konden de gasten genieten van de prachtige Ierse muziek van de band “Doggyfew”.

Het jubileumboek

Hengstenkeuring en show

Na een korte nacht vanwege het ingaan van de zomertijd was het publiek al weer vroeg aanwezig voor de keuring van de 2 aangemelde hengsten, de 3-jarige Blue Jeans 14 (Maghera Fadda Lad x Tempo Active Atlas) en de 9-jarige Safin (Pattys Veuve Clicquot x Murvey Mario).
De cremello Blue Jeans, in eigendom van de combinatie E.Koppenol/E. van Bracht werd met een eerste premie in klasse 1 opgenomen. De sympathieke valk Safin werd opgenomen in klasse 2.

Blue Jeans

Inmiddels waren de tribunes in de prachtige hal van “De Nieuwe Heuvel” goed gevuld met publiek en zij zagen hoe Blue Jeans, als kersvers goedgekeurde klasse 1 hengst als winnaar aangewezen werd in rubriek 1 met 3-5 jarige hengsten. Rubriek 2, de 6 en 7 jarige hengsten, bestond bijna volledig uit buitenlandse hengsten die voor deze internationale show naar Nederland waren gekomen. Uitzondering was de bijzonder elastische Sternbergs Moccachino ( Arda’s Murphy x Skatholm Ladykiller) , die weliswaar Duits gefokt is, maar inmiddels al weer enige jaren in eigendom is van Frederique Niederer. Deze sterke tweede rubriek werd gewonnen door de 6-jarige hengst Sternbergs Like Me ( El Larry x Diamant) een bijzonder sympathieke hengst,  gefokt door, en in eigendom van  de Duitse familie Kraemer.
In rubriek 3, de 8 tot 13 jarige hengsten, kwamen drie hengsten in de baan. Op de eerste plaats kwam hier de Belgische hengst Irish Boy of Hazelfield (Apollon Pondi  x Frederiksminde Hazy Match) van  Chris Dockx .

De showochtend werd afgesloten met rubriek 4, de hengsten van 15 jaar en ouder. Deze rubriek werd bijzonder door de aanwezigheid van de hengst Diplomat ( Diamond Rum x Golden Dan), die inmiddels de zeer respectabele leeftijd van 30 jaar heeft bereikt, maar nog niets aan levendigheid en energie heeft ingeboet. Aan het einde van de rubriek werd hij even extra in het zonnetje gezet en kreeg hij zijn eigen ereronde waarbij hij, onder groot applaus, met bijzonder veel beweging door de ring heen showde.
Winnaar van deze laatste rubriek werd Marvellous Simon (Grange Surf Sparrow x  Smokey Duncan) van C & L Quasnitza uit Duitsland.

Uit de vier rubriekswinnaars, stuk voor stuk prachtige hengsten en allemaal een mooie reclame voor het ras, werd uiteindelijk de schitterende Marvellous Simon gekozen als International Supreme Champion 2017. Het reservekampioenschap van deze internationale show was, net als 3 jaar geleden in Heeze, voor de Belgische hengst Irish Boy of Hazelfield, de 3- jarige Blue Jeans werd als derde geplaatst en de Duitse hengst Sternbergs Like Me eindigde als vierde in de kampioensrubriek.

Marvellous Simon met eigenaar en jury

Daarna werd per land een winnende hengst aangewezen, en dit waren respectievelijk:

  • Marvellous Simon, beste Duitse hengst
  • Irish Boy of Hazelfield, beste Belgische hengst.
  • Blue Jeans, beste Nederlandse hengst

Springwedstrijd en kür op muziek

Na de showochtend werd de accommodatie in gereedheid gebracht voor de springwedstrijd die op het middagprogramma stond. Het publiek en de deelnemers konden ondertussen genieten van een voortreffelijk lunchbuffet in de foyer en op het zonovergoten terras.

De springwedstrijd was, naast een individuele strijd ook een sportieve strijd voor het beste team. Er waren maar liefst 7 teams aangemeld en doordat alle teams deelnemers in meerdere klassen hadden bleef het ook tot het laatst spannend wie er met de titel aan de haal ging.

Uiteindelijk was team “De Leliaard” met 3 foutloze rondes niet meer te kloppen door het team “Demoteam” dat met slechts 4 strafpunten op de tweede plaats eindigde. Team “Zonnehoeve 2” werd met 7 strafpunten derde, heel knap zeker omdat hun team uit 3 amazones bestond en ze dus geen wegstreepresultaat hadden. Team “The Last Minutes” eindigde met 13 strafpunten op de vierde plaats.

Team “De Leliaard”

Ook in het individuele klassement deden de Leliaard-pony’s goede zaken. Kris Brabander met Koss van de Leliaard won de klasse B en Iris van de Ven met Olijfje van de Leliaard won de klasse L. De gecombineerde M/Z rubriek werd gewonnen door Roos Hansman met Panfu van de Bisschop.

Roos Hansman en Panfu van de Bisschop

Het sluitstuk van het weekend was de Kür op muziek voor M/Z combinaties. De nog jonge hengst Sternbergs Like Me en zijn amazone Katrin Pfister beten de spits af met een aansprekende kür op M-niveau. De andere 5 kuren waren op Z-niveau. Voor Eline Koppenol en Pattys Sweet Masquerade was dit het debuut op Z-niveau, en met een tweede prijs een geslaagd debuut te noemen. De eerste prijs was voor de Ierse amazone Alana Cazabon met zeer kwaliteitsvolle Carn Verdon Boy. Haar kür op uiterst toepasselijke Ierse muziek ontroerde het publiek en werd beloond met een score van maar liefst 78%.

Met dank aan alle deelnemers, bezoekers, juryleden, vrijwilligers, sponsoren en de prachtige accommodatie waar we te gast waren kan de organisatie terugkijken op een meer dan fantastisch weekend!

Klik hier voor de eerste foto’s

Klik hier voor de uitslag van de keuring en de show

Klik hier voor de uitslag van de springwedstrijd en de kür op muziek

Alana Cazabon en Carn Verdon Boy