In het voorjaar is de hengstenkeuring. Op de hengstenkeuring worden hengsten die nog niet eerder goedgekeurd zijn, beoordeeld en eventueel voor de dekdienst goedgekeurd. De hengsten worden aan de hand in stand, stap en draf op de harde bodem bekeken. Daarna worden de 3-jarige hengsten in een afgezette ruimte met een zachte bodem losgelaten en in draf en galop bekeken. Ook moeten de hengsten los springen. De hengsten die 4 jaar of ouder zijn worden naast de beoordeling aan de hand ook onder het zadel getoond. Zij moeten daarbij ook een aantal sprongen maken. Hengsten die qua type, beenwerk en beweging goed genoeg bevonden worden, worden goedgekeurd als dekhengst.

Eigenaren van reeds eerder goedgekeurde hengsten krijgen de gelegenheid hun hengst aan het publiek te tonen. Hengsten kunnen dan op verschillende manieren getoond worden: aan de hand, dressuurmatig gereden, los springen, springen onder de man.

Kampioen 2018: Otto van Strijthagen

Op zondag 31 maart 2019 is de hengstenkeuring met in het middagprogramma een springwedstrijd. De keuring wordt gehouden bij Manege “De Spreng” in Laag-Soeren. Leden ontvangen binnenkort de uitnodiging in de brievenbus. Ook reeds goedgekeurde klasse 1 en 2 hengsten zijn zeer welkom op de keuring om zich te presenteren aan het publiek, waarbij de klasse 1 hengsten op kwaliteitsvolgorde worden geplaatst voor de titel “Nederlands Kampioen 2019”.

Iedereen, dus ook niet-leden, is van harte welkom om te keuring te bezoeken en om deel te nemen aan de springwedstrijd. Het wordt een laagdrempelige wedstrijd waar iedereen aan mee kan doen. Niet-startpashouders kunnen al meedoen in de Impuls/BB-klasse vanaf 50cm en KNHS-startpashouders kunnen starten in de klasse BB t/m ZZ (pony’s en paarden). Er is gelegenheid om 2 parcoursen te starten. Ook flexibel springen is mogelijk. Dus schrijf je snel in.

Klik hier voor de uitnodiging en het inschrijfformulier voor de hengstenkeuring.

Klik hier voor informatie over de springwedstrijd.

Klik hier voor het vraagprogramma van de springwedstrijd.