De Connemara is van oudsher beroemd om zijn springvermogen, maar het blijkt dat dit ras eigenlijk op alle fronten inzetbaar is. De Connemara is bijna in alle disciplines op topniveau te vinden. Het meest duidelijk is dit op Europese kampioenschappen waar de verschillende landen regelmatig Connemara’s in hun landenteams hebben. In Nederland is het vooral het Samengestelde wedstrijdteam dat Connemara’s bevat. Van de Arenbosch Rodger, Hatatitla van de Leliaard,  Future van de Kiboets en Gjelt van de Haar zijn in de afgelopen jaren regelmatig mee naar het EK geweest.

Maar ook bij dressuur en springen laten de Connemara’s van zich horen. De merrie Lucky Dip heeft ontheffing gekregen om in het ZZ-Zwaar uit te komen. Maar ook de stoere goedgekeurde hengst Otto van Strijthagen heeft zijn punten verdient in het ZZL.
De grote schimmel Tralee’s Melody loopt 1.20 bij de paarden.
Jaarlijks wordt het Open Nederlands Connemara Kampioenschap (ONCK) georganiseerd waarbij connemara’s in diverse sport- en recreatieve rubrieken kunnen deelnemen. Klik op de link voor meer informatie over dit gezellige evenement!

Disciplines die iets minder gangbaar zijn, hebben ook al kennisgemaakt met de prestaties van Connemara pony’s. Dun Alice bijvoorbeeld heeft in de hoogste klasse van de Endurance meegelopen. Zij is in Nederland 1 van de twee pony’s die op 1 dag 160 kilometer met goed resultaat hebben uitgelopen. First van de Kiboets is een pony die goed presteert bij het mennen. Zij is meerdere malen Gelders Kampioen Z-vaardigheid geweest en in was zij bij de KNF nationaal kampioen in deze klasse. Ook Atse van de Haar heeft met meerder menners gelopen op WK eenspan.

En zelfs bij het western rijden worden Connemara’s gebruikt. Zij vinden het leuk en doen het niet onverdienstelijk, maar zijn (nog?) niet tot de top doorgedrongen.

ZOALS U ZIET: DE CONNEMARA IS VAN ALLE MARKTEN THUIS.