De jaarlijkse merriekeuring is ieder jaar rond eind augustus / begin september. Op de nationale keuring is de mogelijkheid voor leden van het stamboek om merries en ruinen in het stamboek op te laten nemen. Dit kan vanaf een leeftijd van 2 jaar. De pony’s worden gecontroleerd op lichamelijke (eventueel erfelijke) afwijkingen en gemeten. Een pony met voldoende type en beweging en met een stokmaat tussen de 1.28 m en 1.48 m. wordt in klasse 1 opgenomen. Een merrie of ruin zonder afwijkingen met een stokmaat van 1.49 of hoger wordt in klasse 2 opgenomen en een pony met afwijkingen of afstammend van klasse 3 ouders blijft in klasse 3.

Kampioen 2019: Lochan Carol

De in het stamboek opgenomen pony’s worden per leeftijdsrubriek aan de hand getoond aan de jury. Hierbij word en ze beoordeeld in stilstand, stap en draf. Nadat de pony’s in een rubriek een voor een bekeken zijn, worden ze op volgorde van kwaliteit geplaatst en worden premies uitgereikt. Hierbij is een 1e premie weggelegd voor een correcte pony, met goed Connemara-type en goede bewegingen. Zo’n pony moet er natuurlijk ook goed verzorgd uitzien, in goede conditie zijn en goed voorgebracht worden. Een 2e premie kan gegeven worden aan een pony die wat minder goed Connemara-type vertoont of wat minder goed beweegt. Een 3e premie pony heeft vaak een bemerking op beenwerk of beweging of staat erg ver van het Connemara-type af. Ook worden op deze keuring de ster en keur predicaten vergeven, zie hiervoor het onderdeel predikaatpony’s.

Op de keuring in het najaar wordt ook altijd de rubriek bestgaand gereden. Hierbij worden de pony’s onder het zadel gereden en beoordeeld op beweging: stap, draf en galop. Ook de wijze van rijden wordt meegenomen in de plaatsing. Sinds 2014 wordt er ook een rubriek springen georganiseerd: hierbij worden de pony’s (onder het zadel) beoordeeld op wijze van springen. Het gaat hierbij niet zozeer om de hoogte die de pony’s springen.

De Centrale Keuring 2020 was op 19 september a.s. bij Camping “Boszicht” in Laag-Soeren. Ivm het Corona-virus was het dit jaar een sobere keuring zonder plaatsing en aanwijzing van kampioenen conform de protocollen van de Koepel Fokkerij.

Klik hier voor het verslag.