De jaarlijkse merriekeuring is ieder jaar op de laatste zondag in augustus. Op de nationale keuring is de mogelijkheid voor leden van het stamboek om merries en ruinen in het stamboek op te laten nemen. Dit kan vanaf een leeftijd van 2 jaar. De pony’s worden gecontroleerd op lichamelijke (eventueel erfelijke) afwijkingen en gemeten. Een pony met voldoende type en beweging en met een stokmaat tussen de 1.28 m en 1.48 m. wordt in klasse 1 opgenomen. Een merrie of ruin zonder afwijkingen met een stokmaat van 1.49 of hoger wordt in klasse 2 opgenomen en een pony met afwijkingen of afstammend van klasse 3 ouders blijft in klasse 3.

De in het stamboek opgenomen pony’s worden per leeftijdsrubriek aan de hand getoond aan de jury. Hierbij worden ze beoordeeld in stilstand, stap en draf. Nadat de pony’s in een rubriek een voor een bekeken zijn, worden ze op volgorde van kwaliteit geplaatst en worden premies uitgereikt. Hierbij is een 1e premie weggelegd voor een correcte pony, met goed Connemara-type en goede bewegingen. Zo’n pony moet er natuurlijk ook goed verzorgd uitzien, in goede conditie zijn en goed voorgebracht worden. Een 2e premie kan gegeven worden aan een pony die wat minder goed Connemara-type vertoont of wat minder goed beweegt. Een 3e premie pony heeft vaak een bemerking op beenwerk of beweging of staat erg ver van het Connemara-type af. Ook worden op deze keuring de ster en keur predicaten vergeven, zie hiervoor het onderdeel predikaatpony’s.

Op de keuring in het najaar wordt ook altijd de rubriek bestgaand gereden. Hierbij worden de pony’s onder het zadel gereden en beoordeeld op beweging: stap, draf en galop. Ook de wijze van rijden wordt meegenomen in de plaatsing. Sinds 2014 wordt er ook een rubriek springen georganiseerd: hierbij worden de pony’s (onder het zadel) beoordeeld op wijze van springen. Het gaat hierbij niet zozeer om de hoogte die de pony’s springen.

Dit jaar is de merriekeuring op 26 augustus  a.s. bij Manege “De Fruithof” in Heteren.

Klik hier voor de uitnodiging.

Klik hier voor het inschrijfformulier (inschrijven alleen voor leden)

Aanmelden voor de lunch en het reserveren van een stal is mogelijk tot uiterlijk woensdag 22 augustus a.s. Stuur hiervoor een mail naar info@connemara.nl

Dit jaar zal ook het Dartmoor Pony Stamboek gelijktijdig aanwezig zijn voor hun keuring; we maken gebruik van hetzelfde terrein maar met 2 naast elkaar gelegen keuringsringen. Wij zien erg uit naar deze samenwerking en hopen hiermee ook op veel publieke belangstelling.

Merriekampioen 2017 Ballyville Melissa (v. Fernville Danny)