De Connemara is van oudsher beroemd om zijn springvermogen, maar het blijkt dat dit ras eigenlijk op alle fronten inzetbaar is. De Connemara is bijna in alle disciplines op topniveau te vinden. Het meest duidelijk is dit op Europese kampioenschappen waar de verschillende landen regelmatig Connemara’s in hun landenteams hebben. In Nederland is het vooral het Samengestelde wedstrijdteam dat Connemara’s bevat. Van de Arenbosch Rodger, Hatatitla van de Leliaard en Future van de Kiboets zijn in de afgelopen jaren regelmatig mee naar het EK geweest. We organiseren regelmatig crosslessen voor Connemara’s. Klik hier voor meer informatie.

Maar ook bij dressuur en springen laten de Connemara’s van zich horen. In 2020 wordt alweer voor de 17e keer het Open Nederlands Connemara Kampioenschap (ONCK) georganiseerd. En wel op 19 en 20 september bij Manege “De Spreng” in Laag-Soeren. Het belooft weer een leuk, sportief weekend te worden met een grote groep Connemara’s en Connemaraliefhebbers.

 

Disciplines die iets minder gangbaar zijn, hebben ook al kennisgemaakt met de prestaties van Connemara pony’s. Dun Alice bijvoorbeeld heeft in de hoogste klasse van de Endurance meegelopen. Zij is in Nederland 1 van de twee pony’s die op 1 dag 160 kilometer met goed resultaat hebben uitgelopen. First van de Kiboets is een pony die goed presteert bij het mennen. Zij is meerdere malen Gelders Kampioen Z-vaardigheid geweest en in was zij bij de KNF nationaal kampioen in deze klasse.

En zelfs bij het westernrijden worden Connemara’s gebruikt. Zij vinden het leuk en doen het niet onverdienstelijk, maar zijn (nog?) niet tot de top doorgedrongen.

ZOALS U ZIET: DE CONNEMARA IS VAN ALLE MARKTEN THUIS.