Het Open Nederlands Connemara Kampioenschap, beter bekend als het ONCK, is de jaarlijkse sportdag van het Nederlands Connemara Pony Stamboek.

Tijdens deze dag “strijden” tientallen Connemara’s met hun amazones en ruiters om de titel “ONCK Kampioen”. De enige eis voor deelname is dat de pony minimaal 25% aantoonbaar Connemarabloed heeft. De afstamming moet officieel geregistreerd staan, bijvoorbeeld bij een Connemarastamboek of het NRPS.

Jonge en oude, ervaren en niet-ervaren ruiters, wedstrijdruiters en recreatieruiters nemen deel aan de spring- en dressuurwedstrijd in alle klassen van BB t/m ZZ-Z2.

Ieder jaar zijn er ook weer deelnemers die met veel plezier een Kür op muziek of een Pas-de -Deux bedenken en, vaak verkleed, uitvoeren.

Hoogtepunt van de dag is de Parade waar elk ONCK mee afgesloten wordt. Vroeger heel gebruikelijk maar tegenwoordig zeldzaam zorgt de parade ieder jaar weer bij veel bezoekers voor kippenvel.

Op zaterdag 16 juni 2018 werd het ONCK alweer voor de 15e keer georganiseerd, wederom op het prachtige terrein van de KNHS in Ermelo.

SPONSOREN ONCK 2018