“Een robuuste pony met adel en uitstraling”, zo wordt de Connemara pony weleens omschreven.
De pony combineert de hardheid van een echte bergpony met bijzonder rijtypische eigenschappen. Daarnaast beschikt hij over veel springvermogen, een goed karakter en prachtige kleuren. De Connemara is daarmee een van de aantrekkelijkste pony’s die in Nederland rondlopen. Enerzijds is het een ideale familiepony omdat het dier zowel volwassen kan dragen als vriendelijk met kinderen is. Anderzijds is het een uitstekende sportpony die tot grote prestaties kan komen.

Oorsprong

De Connemara pony is afkomstig uit een gebied in het uiterste westen van Ierland, waar het ras haar naam aan te danken heeft. Eeuwen lang leefden de pony’s daar in halfwilde staat.

Connemara is een onherbergzaam, heuvelachtig gebied, met moerassen, kale rotsen en weinig begroeiing. Twee grote meren sluiten het gebied bijna geheel af van de rest van Ierland. Door de barre omstandigheden in hun leefgebied hebben de pony’s eigenschappen ontwikkeld waar ze nu nog steeds bekend om staan: hun uithoudingsvermogen, soepelheid, springvermogen en tredzekerheid. Daarnaast werden ze door het geringe voedselaanbod zeer sober. Deze eigenschappen heeft de pony ook na vele generaties in het buitenland grotendeels behouden.

Als voorouders van de Connemara worden de oorspronkelijke Keltische pony gezien, gekruist met Noordelijke paarden. Later werd doorgefokt met oa. Arabieren en Spaanse paarden. Tegenwoordig is het stamboek gesloten. Dat wil zeggen dat er alleen met 100 procent Connemara’s gefokt wordt.

Karakter

De Connemara is een pony met karakter. Ze zijn bijzonder intelligent, hetgeen een groot voordeel is bij de africhting van de dieren. Daarbij zijn ze vriendelijk van aard en houden ze ervan met mensen te werken. Ze hechten zich makkelijk aan hun ‘baasje’, ze zijn eerlijk en hebben geen hekel aan hard werken. Eigenschappen die we bij veel bergpony’s en dus ook bij de Connemara tegen komen, is een zekere voorzichtigheid en nieuwsgierigheid.

Net als veel andere ponyrassen is de Connemara vaak tot op hoge leeftijd in staat te werken. Met het dragen van volwassenen heeft hij doorgaans geen enkele moeite. Een ideale familiepony dus, die door zijn goede bouw en uithoudingsvermogen ook in de sport tot uitstekende prestaties komt.
Echter hun intelligentie maakt hen ook nogal eens een tikje eigenwijs en in combinatie met hun grote kracht kan deze pony voor nerveuze ruiters en kinderen nog wel eens moeilijk in de hand zijn. Anderzijds zijn er ook maneges waar de Connemara al jaren met veel succes wordt ingezet, ook als kinderpony.
Dat al deze eigenschappen natuurlijk sterk afhankelijk zijn van de manier waarop er met de dieren wordt omgesprongen, moge duidelijk zijn.

Prestaties

De Connemara is een bijzonder veelzijdige pony. Ze hebben een uitstekend springvermogen en bij veel (inter)nationale springwedstrijden vindt men ze terug. De klassieke Engelse dressuur gaat ze, door hun intelligentie en wil tot samenwerken, in combinatie met hun goede bouw, goed af.
Binnen de samengestelde wedstrijdsport blijken ze ook in de cross prima te presteren.
Aangespannen leveren ze goede prestaties, of ze nu in enkel-, dubbel- of vierspan betuigd worden. Door hun uithoudingsvermogen, tredzekere passen en dappere aard zijn het prettige partners in de endurance en zelfs de (in Nederland) nog jonge westernsport begint de waarde van de Connemara in te zien.

Natuurlijk is niet elke pony een geboren sportpony. Maar door hun vriendelijke karakter en lange levensduur zijn ze ook prima geschikt als recreatiepony.
Kort gezegd kan de Connemara worden gezien als een veelbelovend talent op sportgebied en als een maatje voor het leven.