Dit verslag willen we beginnen om alle vrijwilligers, deelnemers en toeschouwers te bedanken. Zonder jullie hulp, deelname en aanwezigheid geen keuring.

Ondanks het Ierse weer in de ochtend stond iedereen er toch maar.

Op zondag 17 september 2023 heeft de Centrale Keuring van de Vereniging Nederlands Connemara Pony Stamboek (NCPS) plaatsgevonden. Dit jaar was er gekozen voor de mooie locatie De Nieuwe Heuvel te Lunteren. De entourage was met de vlaggen en banners van DG Stables vrolijk aangekleed. De tribune was ook een fijne luxe, zeker toe later op de dag het droog werd.

De juryleden Yvonne Peeters en Heather Wright (Ierland) met 15 stamboekopnames. Op 4 pony’s na die helaas uit de maat gegroeid waren kon iedereen in de klasse 1 opgenomen worden. De opkomst voor deze keuring was goed en ook de kwaliteit werd positief.

DE KAMPIOENEN

Veulenkampioen                                Treelanes Happy Elora
Jeugdkampioen (1 en 2 jarigen)       Nora van het Nieland
Merriekampioen (3 jaar en ouder)    Dana van de Haar
Kampioen ruin                                   Martan Phaidin Beag
Bestgaand dressuur                          Roisin
Bestgaand springen                           Killymard Katie

Hengstveulens

 1. Bobbie (v Celtic Blue Gruagh)                                            1e premie
 2. Charlie (v Celtic Blue Gruagh)                                            1e premie
 3. DG Painted Twice (v Twinstar JJ Thunderheart)                2e premie
 4. DG Darragh Phelan (v Celtic Sir Parsifal)                          2e premie

De extra met goed lichaamsgebruik bewegende Bobbie (v. Celtic Blue Gruagh) van Dzuli Rigter werd in deze rubriek bovenaan geplaatst. Goed Connemara type, miste net wat charme in het hoofd. Harmonische gebouwd met goede verbindingen. Goede draf, veel elasticiteit en lichaamsgebruik

Merrieveulens

 1. Treelane’s Happy Elora (v Westide Mirah II)                     1e premie

Het charmante merrieveulen Treelane’s Happy Elora (v. Westide Mirah II) van Natasja Oving stond goed in het type met een goede bovenlijn en schouder met een mooi hoofd met expressief oog. De prima draf met een mooi voorbeengebruik en de goede gedragen galop maakte het plaatje compleet voor het veulenkampioenschap.

Twentermerries

 1. Nora van het Nieland (v Otto van Strijthagen)                   1e premie
 2. DG Coshia Mukti Shandar (v Celtic Sir Parsifal)               2e premie

De twenter merrie Nora van het Nieland (v Otto van Strijthagen) van Kim Rasing werd wat in overconditie voorgesteld. De schoft mocht wat meer ontwikkeld zijn maar de fijne functionele beweging, het gewenste type en het vriendelijke expressieve hoofd deed haar het kampioenslint voor de Jeugd ontvangen.

Driejarige merries

 1. L’Otto Miss Maeve (v. Otto van Strijthagen)                       1e premie
 2. Jolene June van de Koppel (v Skaersgardens Celtic Night)   1e premie

L’Otto Miss Maeve van Marieke Hoffmans, eveneens van de hengst Otto van Strijthagen uit een meervoudig merriekampioen merrie Lochan Carol, hield de familiestandaard hoog staan. De harmonische gebouwde Connemara, met een mooie cadans en takt in draf. De stap mocht wat meer lichaamsgebruik tonen.

4 t/m 6 jarige merries

 1. Dana van de Haar (v. Blue Jeans 14)                                1e premie – Ster
 2. Glonmore Atlantic Lass (v Atlantic Hazy Storm)                1e premie
 3. Batenburg’s Sky (v Celtic Sir Parsifal)                               2e premie
 4. Sellermane Nora (v All Smoke)                                          2e premie

De door Folkert Dam gefokte Merriekampioen Dana van de Haar (v. Blue Jeans 14) werd door de jury het schoolvoorbeeld van de Connemara pony genoemd. Met een prachtig hoofd, harmonische bouw, zeer goede stap, goed gebruik lichaam en een zeer ruime elastische draf. Dana leek zelf met veel plezier door de baan te gaan maar was zeker net zo plezierig om naar te kijken voor het publiek.

De moeder van Dana van de Haar is de welbekende fokmerrie Donatella van de Leliaard (v Brimstone van Graaf Janshof) en is o.a. de moeder van de in de eventing internationaal goed presterende Gjelt van de Haar.

7 t/m 9 merries

 1. Scolban Roise (v Ballybeg)                                                   1e premie
 2. Killymard Katie (v Ross Fear Bui)                                         2e premie
 3. Laurentien van de Haar (v Elmo)                                          2e premie

De niet al te grote Scolban Roise van Lobke Derks vertegenwoordigde de kleine maat met haar goed ontwikkelde romp en heel correcte beweging goed.

10 jarige en oudere merries

 1. Coshla Surprise (v Drimcong Owen)                                   1e premie – ster
 2. Lady Gane (v Gerry Got Talent)                                         1e premie
 3. Concurrin Ladie (v Tabragh)                                               2e premie

De oudere charmante importmerrie Coshla Surprise (v Drimcong Owen) van Donna Godefroij staat er nog steeds perfect voor met haar mooie uitstraling. Het beenwerk had iets minder fijn gemogen maar met haar fijne soepele beweging werd zij in deze rubriek met het Ster predicaat bovenaan geplaatst.

Klasse 2 merries

 1. Roisin (v Paddy van Strijthagen)                                        1e premie
 2. Carrigoir Sandy (v Moy Hazy Gove)                                  1e premie

De jury vond het bijzonder jammer dat beide merries net uit de maat gegroeid waren want beide merries hadden zeker kwaliteit en beide kregen een 1e premie.

Roisin (v. Paddy van Strijthagen) werd met een goed type, mooie verhoudingen en sterke achterhand bovenaan geplaatst.

Ruinen

Martan Phaidin Beag (v. Martin Phaidin Mhor) van Joke Dingemanse was met zijn 1.54 geen echte pony meer. Zijn  harmonische bouw liet de invloed van engelse volbloed in het ras zien. De goede stap en elegant gedragen draf waren goed voor een eerste premie.

Bestgaand dressuur

Roisin, gereden door Mila Mauritz werd in de keuringsring al genoemd door haar gangen en ook bij de rubriek bestgaande dressuur sprong ze met haar fijne taktmatige bewegingen uit. Ze werd fijn gereden met een goede aanleuning, buiging en overgangen.

Het gewenste karakter van de Connemara pony kwam in de combinatie Cloncurrin Ladie en de jonge ruiter Pelle goed naar voren. Ladie liet haar prima door de test heen sturen.

Bestgaand springen

De uiteindelijk twee deelnemers Killymard Katie en Lochan Carol werden door het Ierse jurylid geholpen bij het losspringen. Gedurende de test verbeterden beide pony’s enorm en ook de amazones kregen meer zelfvertrouwen.

De goede manier van springen maakte uiteindelijk dat Killymard Katie, gereden door Charlotte Koskamp op nummer 1 gezet werd.