De jaarlijkse merriekeuring is ieder jaar rond eind augustus / begin september.

De dag start met de stamboekopname, gevolgd door de kampioenschappen in de categorieën Veulenkampioen, Jeugdkampioen en Merriekampioen. Aansluitend vinden de ‘bestgaande’ rubrieken plaats.

Op de merriekeuring kunnen 2-jarige en oudere merries en ruinen aangeboden worden voor stamboekopname. Om een pony aan te melden voor stamboekopname, moet de pony geregistreerd staan op  jouw naam.

Bij stamboekopname worden de pony’s gecontroleerd op lichamelijke (eventueel erfelijke) afwijkingen, worden gemeten en op beweging beoordeeld. Een pony met voldoende type en beweging en met een stokmaat tussen de 1.28 m en 1.48 m wordt in klasse 1 opgenomen. Een pony die wat minder goed Connemara-type vertoont of wat minder goed beweegt kan in klasse 2 worden opgenomen. Dit geldt ook voor een merrie of ruin zonder afwijkingen met een stokmaat van 1.49 of hoger. Pony’s met afwijkingen of afstammend van klasse 3 ouders blijven in klasse 3.

Op deze keuring worden vervolgens ook de ster- en keurpredicaten vergeven, zie hiervoor het onderdeel predikaatpony’s.

Daarnaast worden de aanwezige veulens, enters en twenters beoordeeld en krijgen een primering (1e, 2e of 3e premie).

Na stamboekopname worden de dieren in hun eigen (leeftijds)rubriek geprimeerd en geplaatst op kwaliteitsvolgorde. Klasse 1 dieren die als 1e geplaatst worden in hun rubriek maken kans op een kampioenschap (Veulenkampioen, Jeugdkampioen en Merriekampioen).

Kampioen 2019: Lochan Carol

Op de keuring wordt ook altijd de rubriek bestgaand gereden. Hierbij worden de pony’s onder het zadel gereden en beoordeeld op beweging: stap, draf en galop. De wijze van rijden wordt ook meegenomen in de plaatsing. Sinds 2014 wordt er ook een rubriek springen georganiseerd: hierbij worden de pony’s (onder het zadel) beoordeeld op wijze van springen. Het gaat hierbij niet zozeer om de hoogte die de pony’s springen.

Mocht je meer vragen hebben over de keuring, kijk dan op de pagina ‘veelgestelde vragen‘.