Lunteren – Dit jaar was er een verrassende winnaar voor de Connemara hengstenkeuring op de accommodatie van De Nieuwe Heuvel in Lunteren: De bijna 25-jarige Connemara hengst Rory Rasputin is zondag 26 maart dagkampioen geworden. “Hij heeft massa, veel bot en heel hard beenwerk,” aldus juryleden Yvonne Peters en Duits gastjurylid Claudia Quasnitza. “Een goed fundament, echt het ‘ouderwetse’ Connemaratype, een echt ponygezicht, goede borst en schouders en voor een leeftijd van 25 beweegt hij natuurlijk iets minder ruim, maar wel heel correct.”

Het Nederlands Connemara Pony Stamboek vulde de zondagmiddag in met twee keuringsrubrieken, meerdere showblokken van de aanwezige dekhengsten en een IBOP springen en IBOP dressuur, waar ook verschillende dekhengsten aan deelnamen.  Er waren geen nieuwe hengsten aangemeld voor stamboekopname dit jaar.

Actieve stap
Het stamboek heeft gekozen voor één rubriek voor hengsten geboren na 2010 en één rubriek voor dekhengsten geboren vóór 2010. Bij de jonge dekhengsten kwamen de schimmel Romeo van de Groenweg (v. Dexter Leam Pondi), de valkkleurige Celtic Blue Gruagh (v. Bluejeans 14), en de cremellokleurige Cnoc Glas (v. Banagher de Bregeon) in de ring. Uiteindelijk koos de jury ervoor om Romeo van de Groenweg vooraan in de rubriek op te stellen. “Hij had zich nog wat meer mogen tonen, maar hij heeft een goede, actieve en regelmatige stap,” vond de jury. “Harmonisch gebouwd en veel charme. Wel een prototype Connemarapony qua uitdrukking met een mooi oog. Hij zou alleen nog iets meer bot mogen hebben.” Ook de tweede opgestelde hengst, Celtic Blue Gruagh, werd als zeer harmonisch type beschreven door de jury. “Een erg mooie voorhand, we waren echt onder de indruk van de goede en ruime stap. Hij heeft ook een goede ruime draf en veel bot.” Wat betreft de jonge hengst Cnoc Glas had de jury complimenten voor het harde beenwerk van deze pony.

Connemaratype
Bij de oudere hengsten in rubriek 2 ging de strijd, wegens afmelding van Rory Ryan, tussen de schimmel en (meermaals) oud-kampioen Otto van Strijthagen (v. Erin of Hazelfield) en Rory Rasputin (v. Chiltern Thunderburst). Een spannende strijd tussen beide gerenommeerde hengsten. Uiteindelijk koos de jury voor Rory Rasputin. “Otto van Strijthagen is een fantastische hengst. Wát kan hij draven, daar gaat ieders hart sneller van kloppen,” aldus jurylid Yvonne Peters. “Het zijn beide zeer waardevolle hengsten, beiden met hun eigen kwaliteit. De keuze is toch voor Rory Rasputin geweest. Rasputin is een erg mooi Connemaratype, met een fantastische voorhand en schouder. Met 25 jaar heeft hij nog zo hard beenwerk, zo correct. We willen die hardheid en correctheid graag waarderen.”

Herkenbare Connemara’s
Over de hele breedte van de getoonde dekhengsten was de jury tevreden. Het Duitse gastjurylid Claudia Quastnitza is zelf hengstenhouder en fokker van Connemarapony’s ten noorden van Frankfurt. Ze heeft in 1988 Gestut Crystal overgenomen van haar ouders, eveneens liefhebbers van de Connemarapony’s. “In het algemeen zou ik graag nog meer bot zien en iets meer correctheid van het beenwerk.” Yvonne Peeters beaamde dat. “We hebben allemaal goede, herkenbare Connemarahengsten gezien.”

Showblok

De organanisatie was blij om, na een aantal jaren van afwezigheid, BlueJeans14 weer te mogen verwelkomen op de keuringsdag. De vriendelijke hengst werd door Jasmijn Gorter keurig voorgesteld door middel van een dressuur demonstratie op muziek. Hierna trad zijn zoon Celtic Blue Gruagh aan. Deze heel fijn bewegende hengst werd voorgesteld door Vivian Schiphorst, die pas sinds kort met hem een combinatie vormt. Vervolgens werden enkele hindernissen geplaatst zodat Romeo van de Groenweg en zijn amazone Joelle Muijres zijn springcapaciteiten en prettige karakter konden tonen. De laatste twee deelnemers aan het showblok waren de kampioenshengst Rory Rasputin en de jonge hengst Cnoc Glas die beiden een demonstratie vrij springen gaven.  

IBOP
Het Individueel Bruikbaarheids Onderzoek Pony’s (IBOP) werd beoordeeld door Suzanne Bredero en Yvonne Peters. Enkele deelnemers reden beide onderdelen, daar waar anderen alleen de dressuur- of springproef aflegden. De benodigde punten voor IBOP certificaten staan vermeld op de website.

Er was een beoordeling A voor Tawhiri Matea vd Blokkenhoeve (v. Easter van de Leliaard), zowel bij het springen als in de dressuur gereden door Senna Vastenholt.

Uitslagen

RUBRIEK 1  Rubriek hengsten geboren na 2010                              

  1. Romeo van de Groenweg  
  2. Celtic Blue Gruagh                                               
  3. Cnoc Glas  

RUBRIEK 2  Rubriek hengsten geboren voor 2010                                         

  1. Rory Rasputin                                                       
  2. Otto van Strijthagen 

Dagkampioen

Rory Rasputin

IBOP springen

Romeo van de Groenweg (amazone: Joelle Muijres) IBOP – B

Rory Rasputin (amazone: Joelle Muijres) IBOP – B

IBOP dressuur

Euphoria van Strijthagen (amazone: Julide Boruta) IBOP – B

IBOP springen + dressuur

Tawhiri Matea vd Blokkenhoeve (amazone: Senna Vastenholt) IBOP – A

Josien van de Haar (amazone: Iris Hooymans) IBOP – B