CENTRALE KEURING 2019

Zondag 1 september werd de jaarlijkse merriekeuring gehouden op het terrein van Manege “De Spreng” in Laag-Soeren.  Op voorhand met redelijk wat inschrijvingen, zeker gezien het feit dat we toch een klein stamboek zijn. Echter de avond voor de keuring bleek dat een aantal deelnemers zich moest afmelden, onder andere omdat er bij één pony van een stal droes was geconstateerd.

Als bestuur zijn we blij dat de eigenaren hier verstandige keuzes hebben gemaakt en ronduit hebben gekozen voor het welzijn van de dieren, en het zorgvuldig omgaan met zaken als besmettingsrisico’s.  Als je na weken van voorbereidingen het besluit moet nemen om níet te gaan, dan is dat een pijnlijke beslissing. Maar we zijn er als bestuur trots op dat fokkers/deelnemers deze keuze hebben durven maken.
Voor het programma bracht dit echter wel wat wijzigingen met zich mee. Een aantal rubrieken kwam te vervallen en andere rubrieken waren wat kleiner dan gebruikelijk.
En hoewel de deelname dus geringer was, kijken we als bestuur toch terug op een geslaagde keuringsdag.  De kwaliteit van de pony’s was over de breedte goed te noemen, waarbij er mooie rastypische dieren getoond werden.

In de ochtend werden een viertal pony’s aangeboden voor stamboekopname, waarvan er twee konden worden bijgeschreven in klasse 1 en 2 pony’s moesten op basis van hun stokmaat worden opgenomen in klasse 2:

Miss JJ Fox (Glenayre Silver Fox x April JJ, MV Castleside JJ) en Shola’s May (Coral Bambi x Quansboro Kitty, MV Kilduffahoo II) werden opgenomen in klasse 1.
De merries Blue Tess (Easter van de Leliaard x Blue Dolly van de Leliaard, MV Thunder Bay) en Doire Mhianaigh Kitty (Doire Mhianaigh Cascade x Diore Mhianaigh Cailin, MV Cloonisle Cashel) zoals gezegd op basis van hun stokmaat in klasse 2.

De keuring werd vervolgd met de rubriek 3-jarige merries, waar door afzegging nu 1 merrie in liep, de net in het stamboek opgenomen Shola’s May(Coral Bambi x Quansboro Kitty, MV Kilduffahoo I ). De merrie werd gewaardeerd met een eerste premie.

De Rubriek 7 t/m 9 jarige merries bestond uit drie merries die als volgt geplaatst werden:

  1. Miss JJ Fox (Glenayre Silver Fox x April JJ, MV Castleside JJ)
  2. Colmanstown Molly (Killyon King x Duchess of Highfield, MV Gloves Bobby)
  3. Rosie van Strijthagen (Otto van Strijthagen x Aura van de Zonnehoeve, MV Iltshi van de Leliaard)

 Kampioen 2019: Lochan Carol

Deze merries kregen alle drie een eerste premie, en werden daarbij ook alle drie ster verklaard.

In de aansluitende rubriek stermerries, werden de dieren als volgt geplaatst:

  1. Lochan Carol (Seoigeach x Lochan an Bhfeach, MV Earl of Newbridge)
  2. First Grey ( Hatatitla van de Leliaard x Mabel van de Hoef, MV Marvel van Graaf Janshof)
  3. Miss JJ Fox (Glenayre Silver Fox x April JJ, MV Castleside JJ)
  4. Colmanstown Molly (Killyon King x Duchess of Highfield, MV Gloves Bobby)
  5. Van de Arenbosch Formidable (Skatholm Goldfinger x Wirthsmühle Finlass, MV Penancing-Brook Hazy Marschall)
  6. Rosie van Strijthagen (Otto van Strijthagen x Aura van de Zonnehoeve, MV Iltshi van de Leliaard)

Voor het dagkampioenschap verschenen de winnaars van de eerdere rubrieken in de ring, waar het dagkampioenschap uiteindelijk gewonnen werd door Lochan Carol,  een Ierse importmerrie in eigendom van Marieke Hoffmans. De merrie werd door de juryleden omschreven als een mooi rastypisch dier, met enorm veel souplesse.

Na het dagkampioenschap was het tijd voor de rubrieken onder het zadel: de rubriek bestgaand dressuur en de rubriek bestgaand springen. De juryleden keken daarbij nadrukkelijk naar het op het moment van de keuring “bestgaand” zijn van de pony. Dat wil zeggen dat zaken als aanleg, maar zeer zeker ook rijdbaarheid en bewerkbaarheid belangrijke criteria waren waarop de pony’s beoordeeld werden.

Bestgaand dressuur is gewonnen door:

Esther Knook met Carnane Victoria (Lecarrow King x Blackforest Vivienne, MV Frederiksminde Hazy Marvel)

Bestgaand springen is gewonnen door:

Flore Bogaardt met Doire Mhianaigh Kitty (Doire Mhianaigh Cascade x Doire Mhianaigh Cailin, MV Cloonisle Cashel)

Foto’s © Theo Janssen