In het weekend van 3 t/m 5 augustus organiseerde het Nederlands Connemara Pony Stamboek in samenwerking met Birgitte Gøtske en Anna Kyhl Gøtske een excursie naar de stoeterij Skærgaarden in Denemarken.
Doel van het weekend was het met elkaar in gesprek gaan over de Connemara als prestatiepony en wat dat betekent voor de fokkerij.
Het weekend werd op vrijdag avond geopend met een borrel, inclusief tapas, waar de deelnemers kennis konden maken met elkaar. Daarna kreeg het uiteindelijk uit 24 personen bestaande internationale gezelschap van Nederlanders, Duitsers, Noren en Denen op zaterdag een aantal lezingen voorgeschoteld rondom het thema: Type en bouw van de Connemarapony in relatie tot het vermogen tot presteren.
De zaterdag werd geopend met een officieel welkomstwoord door Ria Groen, voorzitster van het Nederlands Connemara stamboek, met aansluitend een presentatie van Birgitte en Anna over de geschiedenis van Stoeterij Skaergaarden, met daarin natuurlijk ook een mooie rol voor de Nederlands gefokte Marvel van Graaf Janshof.
De volgende spreker was het vooraanstaande Deense jurylid dhr Jens Søgård, keurmeester van zowel Connemara’s, als ook sportpony’s en warmbloeden. Dhr Jens Søgård is daarnaast ook actief als ruiter en instructeur. In zijn lezing veel aandacht voor de correlaties tussen confirmatie/aanlegkenmerken en sportprestaties bij dressuur en springpaarden. Het verhaal nodigde uit tot nadenken over wat binnen het ras vooral zien te behouden en vast te leggen, en op welke punten je kritisch en streng zou moeten zijn in de selectie van fokdieren. Het was een pleidooi ook voor stamboeken om helder een richting, fokdoel vast te leggen en ook in overeenstemming met dit fokdoel te selecteren, zowel op het gebied van type áls op het gebied van functionaliteit.
Susanne Buhl, geschoold paardenmasseuse nam het stokje over van dhr Jens Søgård. In haar verhaal was de kernboodschap dat een goed gebouwd paard óók een paard is dat in het werk langer gezond zal blijven. Door haar ervaring als masseuse ziet ze als geen ander de gevolgen van exterieurfouten als een pony gebruikt gaat worden als rijdier en vandaar uit kun je dus zowel gewenste als ongewenste exterieurkenmerken markeren, om daar in het fokken van pony’s in het algemeen, maar Connemara’s in het bijzonder, rekening mee te houden.
De lezingencyclus op zaterdag werd afgesloten door een gezamenlijke presentatie van Anna Kyhl Gøtske en Eline Koppenol. Beide dames presteren met Connemara’s op het hoogste niveau van de (basis)dressuur sport en vanuit deze achtergrond bespraken zij exterieurkenmerken die een belangrijke invloed hebben op het presterend vermogen van de Connemara, of dit nu als dressuur pony is, of als springpony.
Het geheel aan presentaties leidde tot een levendige en respectvolle discussie tussen de deelnemers over specifiek de Connemara als prestatiepony én hoe over verschillende dochterstamboeken heen een gezamenlijke lijn te vinden in het fokken van zowel in het springen als de dressuur goed presterende rastypische Connemarapony’s.
En natuurlijk bleef het niet bij luisteren naar presentaties alleen: Na de presentatie van Dhr. Jens Søgård werden in de buitenbak een aantal pony’s getoond die door hem besproken en beoordeeld werden op kwaliteit en functionaliteit van het exterieur. Kwaliteitsverschillen tussen pony’s werden openlijk benoemd en besproken, wat het voor de deelnemers tot een leerzame ervaring maakte. Met daarin ook een compliment aan Anna en Birgitte: je dieren zo openlijk laten bespreken door zo’n kritisch en zichzelf ook zeer direct uitsprekend jurylid, voor het oog van een internationaal gezelschap vraagt een fokkerseerlijkheid/openheid die zeer te waarderen is!
Dochter Signe Gøtske presteerde vervolgens een jonge hengst in het parcours en liet zien wat de Connemara tot zo’n veelzijdig ras maakt: Het dier liet zich al springend prachtig zien, terwijl ook hier over beweging niet te klagen viel.
Na een korte pauze om alles te laten bezinken werd de zaterdag afgesloten met een dressuurdemonstratie van Anna op de inmiddels welbekende hengst Wirthsmule Delany’s, waar een tot dan toe bewaard gebleven geheim niet meer onzichtbaar kon blijven. Anna: nogmaals van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!!
De afsluitende BBQ was perfect georganiseerd. We hoefden als gasten alleen maar aan te schuiven, en te genieten van al het lekkers, zoals overigens het hele weekend het geval was.
Vol van alle indrukken van het weekend kwamen de Nederlandse fokkers op zondagochtend nog voor een laatste keer bijeen op het terrein van Stoeterij Skærgarden. Startend met koffie en kletsend over van alles rondom de Connemara werden de stallen bezocht en de nog niet eerder gepresenteerde dieren bekeken en besproken.
Net over het middaguur was het dan ook voor de Nederlandse delegatie echt afgelopen en werd het tijd om weer richting Nederland te gaan.
Vanuit het bestuur hebben we werkelijk genoten van het weekend, de mensen, de nieuwe contacten en alle gesprekken en discussies die er geweest zijn. Dank aan alle deelnemers die dit weekend mede tot een superweekend gemaakt hebben: fijn dat jullie er waren!