EK pony’s

Onze Ieren zijn goed vertegenwoordigd op het EK Eventing in Le Mans de komende week. In het Nederlandse Pony Eventing team nemen twee geregistreerd Connemara’s en 2 ISH (Irish Sporthorse) pony’s  deel aan dit kampioenschap.

Gjelt van de Haar, gefokt in Nederland door Folkert Dam mag individueel starten en gaat mee als reserve voor het team. Gjelt is van de Connemara hengst Elmo (v.  Easter van de Leliaard).
Elmo is oorspronkelijk in Duitsland geboren maar als veulen  door Folkert Dam naar Nederland gehaald. Als 2 jarige werd Elmo jeugdkampioen en in 2006 goedgekeurd voor de dekdienst.

De moeder van Gjelt is  de preferent prestatie merrie Donatella van de Leliaard (v. Brimstone van Graaf Janshof). Donatella heeft 12 veulens gekregen waarvan 7 van Elmo.

De tweede connemara is Fernhill First Lady’s officiële stamboeknaam is Pinegrove Seoige. Zij is gefokt in Ierland uit de Connemara hengst Seoigeach uit een Gorteen Boy merrie.

Ballylee Villa Lass (Slackport Prince & Villa Dawn x Seafield Fionn) en Tullibards Sixth Sense AC zijn beide officieel geregistreerd als Irish Sporthorses.

Ballylee Villa Lass is echter ook volledig uit connemara’s gefokt. De hengst Slackport Prince is in 2018 nog uitgeroepen tot Supreme Champion in de “hoofstad” van  Connemara land, Clifden.

Van Tillibards Sixth Sense AC is geen afstamming geregistreerd. Grote kans dat die super Connemara’s ook hier hun sportgenen achter gelaten hebben.