Hengstenkeuring 2024 verslag

met dank aan Murielle Mulder Fotografie.Voor meer foto klik HIER.

Op zaterdag 30 maart sloegen het Nederlands Connemara Pony Stamboek (NCPS) en het Nederlands Stamboek voor Tinkers (NSvT) de handen in één om voor beide rassen de Hengstenkeuring 2024 te organiseren. Na een geslaagde dag op het Nationaal Hippisch Centrum te Ermelo is het NCPS trots om te melden dat het Connemara stamboek drie nieuwe hengsten rijker is.

In rubriek 1 werden drie driejarige hengsten voorgesteld. De Iers gefokte hengst Drumlane Peter (v. Loughmorne Mickey) werd niet goedgekeurd voor de dekdienst en bleef in de derde klasse. De juryleden, de heer J. van der Wal en mevrouw M. van der Aart, complimenteerden zijn galop en zijn wil om te springen. Een hogere klassering bleef uit omdat onder andere zijn stap en draf beter mochten en hij de gewenste Connemara-uitstraling miste.

Treelane’s Happy Melody’s Dexter (v. Dexter Leam Pondi, f/e N. van Oving) volgde op plaats twee met een klasse 1 predicaat. De hengst met humor werd geprezen om zijn type en mooie hoofd. “Een pony met voldoende beweging, die net wat meer buiging in de sprong mag hebben”, aldus de jury. De koploper van deze rubriek is de hengst Celtic Gooley (v. Celtic Blue Gruagh f/e E. van Bracht). Naast zijn opvallende perlino kleur, liet de hengst veel ruimte en souplesse zien in alle drie de gangen.

In rubriek 2 werd de 4-jarige hengst Muckrim Nolan (v. Rusheen Boy f. Mr. Larry Dolan, Ireland  e. Mark van de Hulst) voorgesteld. De schimmel liet een makkelijke galop zien en sprong erg soepel. De jury was enthousiast over zijn sportmodel en goede stap. Zijn draf had wat ruimer gemogen.

De nummers 1 van de rubrieken mochten zich meten voor het Dagkampioenschap met de al eerder goedgekeurde en kampioen (2022) de 7-jarige hengst Celtic Blue Gruagh (v. Blue Jeans 14, f. E. van Bracht, e. I. Kooij). Celtic Blue Gruagh mocht door zijn mooie type en veel beweging met een krachtig, sterk inbuigend achterbeen, wederom het kampioenslint dragen.

Tijdens het showblok stilgestaan bij de veelzijdigheid en werkwilligheid van de Connemara. Eline Koppenol gaf met haar ZZ-zwaar startgerechtigde merrie Lucky Dip (v. Ben Hur vd Leliaard) een Kür op Muziek. Daaropvolgend gaf Pelle Rijksen met zijn pony Cloncurrin Ladie (v. Tabragh) een behendigheidsdemonstratie terwijl Jools van Straalen met haar pony Ballywater Earlzo (v. Gono) het geweldige springvermogen van de Connemara liet zien. Uiteraard met prachtige Ierse muziek op de achtergrond. Het showblok werd afgesloten met een dressuurdemonstratie door Merlijn Geverik, met de goedgekeurde hengst Celtic Blue Gruagh (v. Blue Jeans 14).

We kijken terug op een succesvolle keuring waarbij we opnieuw trots kunnen zijn op onze hengsten. Daarnaast is het mooi dat we als stamboeken de krachten konden bundelen om voor beiden rassen een zeer waardevolle dag neer te zetten!

Rubriek 1 3 jarige
1. Celtic Gooley (v. Celtic Blue Gruagh)                                               klasse 1 – 1e premie
2. Treelane’s Happy Melody’s Dexter (v. Dexter Leam Pondi)             klasse 1 – 1e premie
3. Drumlane Peter (v.  Loughmorne Mickey)                                        klasse 3

Rubriek 2 4 jarige
1. Muckrim Nolan (v. Rusheen Boy)                                                      klasse 1 – 1e premie

Dagkampioen
Celtic Blue Gruagh (v. Blue Jeans 14)