Skaergardens Celtic Night

Afgelopen zondag werd de jaarlijkse Hengstenkeuring voor het eerst gehouden op het plezierige terrein van pony-en paardensport vereniging “De Spreng” in Laag-Soeren.

Op voorhand beloofde het een spannende keuring te worden.  Er waren vijf hengsten aangemeld voor stamboekopname. Vier jonge dieren en een oudere klasse 2 hengst. Een aantal waar we als bestuur blij van worden.

 Meinte van de Haar

Uiteindelijk konden er van de vier jonge hengsten een tweetal als dekhengst opgenomen worden in het stamboek:  Skaergardens Celtic Night (Wirtsmühle Delaney’s x Frederiksminde Hazy Marvel) werd opgenomen in klasse 1 en Meinte van de Haar (Sternbergs Moccachino x Elmo) wordt als klasse 2 hengst ingeschreven.

Voor de aansprekende voshengst Celtic Mc Gee ( Celtic Sir Parsifal x Spinway Keepsake) verliep de keuring helaas niet zoals gewenst. Volgens de jury was deze pony op moment van keuren onregelmatig en in overleg met de eigenaresse is besloten de pony terug te trekken. Daarbij wel het opmerking  om hem waar mogelijk hernieuwd ter keuring aan te bieden.

De aangeboden Van de Arenbosch Late Night Riverdance ( Rory Ryan x Diamond Shamrock) blijft  in klasse 3 op basis van een bemerking op het fundament.

  Safin

De eerder aangeboden en destijds in klasse 2 ingeschreven hengst Safin (Patty’s Veuve Clicquot x Murvey Mario) heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en werd hernieuwd aangeboden voor het jurykorps. En gelukkig niet tevergeefs: de zeer sympathiek ogende hengst werd opgenomen in klasse 1.

Na de stamboek opname stonden er een tweetal keuringsrubrieken op het programma: de rubriek 3 tot 5 jarige hengsten en een rubriek 10 jaar en oudere hengsten.

 Rory Tic Tac

In de rubriek 3 tot 5 jarige hengsten kwamen de hengsten Skaergardens Celtic Night en Rory Tic Tac (Rory Rolex x Maigaardens Kilian) in de ring, waarbij de rubriek gewonnen werd door de Deense importhengst Skaergardens Celtic Night.

In de rubriek 10 jaar en oudere hengsten waren vervolgens idealiter 2 hengsten in de ring gekomen: De meervoudig Nederlands Kampioen Otto van Strijthagen ( Erin of Hazelfield x Garryhinch Finn) en de ‘s ochtends in klasse 1 opgenomen hengst Safin.

Helaas moest Otto door omstandigheden  (die niets met de pony zelf te maken hadden) verstek laten gaan, waarmee Safin automatisch winnaar van zijn rubriek werd. Het moge duidelijk zijn dat we Otto ook dit jaar graag weer op onze keuring hadden gehad. Het was leuk geweest om hem samen met Safin in de ring te hebben.

Het dagkampioenschap ging vervolgens dus tussen de nog zeer jeugdige Skaergardens Celtic Night en de al mooi doorontwikkelde Safin, waar het jurykorps er uiteindelijk voor koos om het dagkampioenschap toe de wijzen aan Skaergardens Celtic Night.

Klik hier voor foto’s van de keuring en de springwedstrijd.

In de pauze tussen het keuringsdeel en het sportgedeelte  in de middag, en onderwijl genietend van de heerlijke lunch, gaf Jos van der Wal een workshop over confirmatie in relatie tot prestatie. Doel van de workshop was om (beginnende) fokkers inzicht te geven in het belang van een goed fundament voor pony’s die gebruikt gaan worden als rijdieren. Immers een goed fundament zorgt voor een rijdbare pony die ook fysiek in staat is om zijn werk als rijpony te doen. Het is als het ware de basis die over alle rassen heen in essentie gelijk is, en waar vervolgens het (Connemara)type op rust, omheen gebouwd is.

De  springrubrieken in de middag hadden wat royaler gevuld kunnen zijn, maar voor het publiek waren er een aantal zeer aantrekkelijke ritten te zien in het door parcoursbouwer Jan van Engelen gebouwde faire parcours met plezierige, prettig te rijden lijnen.

Stal de Haar was daarbij goed vertegenwoordigd, met de inmiddels geruinde Elmo, en een paar van zijn heel fijn springende nakomelingen. Stal Strijthagen had de zeer getalenteerde Kate van Strijthagen lopen, met een nog heel jeugdig ruitertje. De combinatie moet nog wat naar elkaar toe groeien, maar daar gaan we in de toekomst zéker nog wat van horen!!

En als je springen zegt, dan zeg je natuurlijk ook “van de Leliaard- Connemara’s”, die gelukkig de moeite hadden genomen om op onze hengstenkeuring te komen springen, waar ze prachtige, en hier en daar adembenemend spectaculair gereden, parcoursen lieten zien.

Verder stelde het ons in de gelegenheid om Iris van de Ven met Olijfje van de Leliaard extra in het zonnetje te zetten voor hun bijzondere prestaties tijdens Indoor Brabant.

Bijzonder was ook het optreden van Sanne van Doesburg, die inmiddels met haar pony Tralee’s Melody (v. I Love You Melody) de overstap naar de paarden heeft gemaakt, en daar zeer verdienstelijk in het L springen start.

Uitslag springen

Klasse BB ponys

 1. Lindsey Zwarthof met Doortje van de Haar
 2. Josefien Fransen met Blue Tess
 3. Eveline van Wichen met Kate van Strijthagen
 4. Josefien Fransen met Blue Tess
 5. Eveline van Wichen met Kate van Strijthagen

Klasse B springen, C-D-E pony’s:

 1. Lindsey Zwarthof met Doortje van de Haar
 2. Jasmijn Gorter met Celtic Sir Parsifal
 3. Jasmijn Gorter met Celtic Sir Parsifal
 4. Talitha Schilder met Danesfort Diamond
 5. Talithe Schilder met Danesfort Diamond
 6. Kas Gorter met Kay
 7. Vere van Koppen met Jose van de Haar

Klasse L springen, C-D-E pony’s:

 1. Imke Dubbeldam met Quinty van de Leliaard
 2. Vere van Koppen met Josje van de Haar
 3. Lisa Swank met Elmo van de Haar
 4. Lisa Swank met Elmo van de Haar
 5. Kas Gorter met Kay

Klasse M/Z Cat D

 1. Iris van de Ven met Olijfje van de Leliaard
 2. Iris van de Ven met Olijfje van de Leliaard
 3. Imke Dubbeldam met Quinty van de Leliaard

Klasse BB Paard

 1. Hanneke Held met Rory Rapunzel. Eerste parcours 4 strafpunten, tweede parcours foutloos

Klasse L Paard

 1. Sanne van Doesburg met Tralee’s Melody. Eerste parcours foutloos, tweede parcours 8 strafpunten