CENTRALE MERRIEKEURING 2017

De zomer in Nederland begon dit jaar laat maar gelukkig net op tijd om te zorgen voor een zonovergoten en warme keuringsdag op 27 augustus in Heteren.

Zoals altijd begon de dag met de stamboekopnames. 7 merries geboren in Nederland, België en Ierland, waren hiervoor aanwezig. Het jurycorps bestaande uit Jos van der Wal, Deborah Heijndijk en aspirant-jurylid Suzanne Bredero, plaatste 4 merries in klasse 1 en 3 merries in klasse 2.

De jury kon in de veulenrubrieken veel 1e premies kwijt. Bij de hengstveulens kwam de goed gebouwde, valkkleurige Boaike van de Haar, uit de eerste jaargang veulens van de dit jaar in klasse 1 goedgekeurde Blue Jeans 14, op kop. In de strijd om het veulenkampioenschap moest hij echter de overwinning laten aan zijn stalgenootje Aukje van de Haar. Dit merrieveulen is een nakomeling van de jonge hengst Warbere-Curragh van de Haar uit een moeder van Dexter Leam Pondi.

Het jeugdkampioenschap ging ook naar Stal de Haar, ditmaal voor de 2-jarige merrie Mette van de Haar. Mette is een nakomeling van Sternbergs Moccachino en de stermerrie Djoeke van de Haar (v. Elmo) wat haar een halfzus maakt van het eerst geplaatste hengstveulen Boaike van de Haar.

Dit jaar was er slechts één 3-jarige merrie aanwezig, Nienke van de Haar van Paddy van Strijthagen en stammoeder van Stal de Haar, de preferente prestatiemerrie Donatella van de Leliaard (v. Brimstone van Graaf Janshof). Nienke van de Haar ontving het oranje lint voor een eerste premie.

De daaropvolgende rubriek voor de 4 t/m 6-jarige merries was daarentegen goed gevuld  met 7 pony’s. Deze groep was van een zodanig niveau dat de jury eerste premies kwijt kon aan alle merries en zelfs 3 merries tot stermerrie bevorderde! Op kop kwam de 6-jarige Ierse importmerrie Ballyville Melissa (v. Fernville Danny) . Tweede werd geplaatst de eveneens Ierse import Carragort Flame, een 5-jarige nakomeling van Moonlight Silver Shadow. Als derde geplaatst, wederom een Ierse importmerrie, de 5-jarige Moate Ardara (v. Glenayre Silver Fox). Ook deze merries werden bevorderd tot stermerrie.

De rubriek voor 7 t/m 9-jarige merries was een kleine rubriek maar ook hier kon de jury een eerste premie en sterpredikaat geven aan de 8-jarige Olijfje van de Leliaard (v. Dexter Leam Pondi) die zich ten opzichte van de laatste keuring heel fraai ontwikkeld had. Het sterpredikaat voor Olijfje zorgde er tevens voor dat haar moeder, stermerrie Fee van de Leliaard (v. Spinway Keepsake) het preferentschap binnenhaalde op basis van de keuringsresultaten van haar nakomelingen. Een goede dag voor Stoeterij “De Leliaard”.

In de rubriek voor stermerries zagen we de 19-jarige Demeter van de Zonnehoeve (v. Ermelo Schueracher), een voor haar leeftijd nog zeer goed uitziende, klassieke Connemara.

Twee van de ’s ochtends in klasse 2 opgenomen merries kwamen terug in de rubriek voor klasse 2 merries. Op kop, met een tweede premie, kwam hier de 5-jarige Lissyegan Queen (v. Caherlistrane Sammy).

Alle eerst geplaatste 1e premie-merries uit de voorgaande rubrieken mochten terugkomen voor de kampioenskeuring waar de eerder met een ster bekroonde Ballyville Melissa de kampioenssjerp omgehangen kreeg. Een mooi succes voor eigenaresse Isabelle Meijlink.

Tot slot van een lange, warme en gezellige dag werden de rubrieken bestgaand dressuur en springen verreden. De dressuurkampioen werd de 11-jarige Duits gefokte ruin Pattys Sweet Masquerade (v. Pattys Veuve Cliquot) gereden door Eline Koppenol. Jou-Jou, zoals zijn stalnaam luidt, wordt door zijn amazone Eline Koppenol met succes uitgebracht tussen de paarden in de klasse Z1. De rubriek bestgaand springen werd gewonnen door stermerrie Olijfje van de Leliaard met in het zadel amazone Iris van de Ven.  Olijfje en Iris maakten onlangs een succesvol M-debuut in de wedstrijdsport waarmee de merrie laat zien de springgenen van haar vader Dexter Leam Pondi geërfd te hebben.

Klik hier voor de volledige uitslag van de keuring

Klik hier voor de foto’s gemaakt door Cath’s Foto’s

Klik hier voor de foto’s gemaakt door De Leliaard Fotografie