Centrale merriekeuring 2018

Zo eind augustus is het altijd maar afwachten onder wat voor weersomstandigheden de keuring gehouden kan worden. Na een lange, hete en droge zomer leek het er even op dat we geplaagd zouden worden door regenbuien maar gelukkig verliep de zondag zonnig, niet al te warm en droog. Oftewel de ideale keuringsomstandigheden. Voorafgaand waren er ruim 30 pony’s aangemeld dus het zou een volle keuringsdag worden.

Voor de stamboekopname verschenen dit jaar 8 merries en 1 ruin voor jury’s Joop de Jong en Suzanne Bredero. Alle pony’s bleken van goede kwaliteit en werden zonder uitzondering opgenomen in klasse 1!
In de veulenrubrieken waren 2 hengstveulens en 5 merrieveulens aanwezig waarbij Stal “De Haar” zoals gebruikelijk voor de grootste aanvoer zorgde. Alle veulens werden beloond met een eerste premie. Bij de hengstveulens kwam Wessel van de Haar, een zoon van Warbere-Curragh van de Haar, op kop te staan. Hij moest het veulenkampioenschap laten aan zijn vrouwelijke stalgenootje Minouk van de Haar, een dochter van Blue Jeans 14. Een super merrieveulen met een mooi front en mooie bovenlijn. Ze is super gebouwd en heeft veel elastiek. De stap en draf is ruim, waarbij de draf veel veer heeft aldus jury Suzanne Bredero.
Het jeugdkampioenschap ging naar de veulenkampioen van 2017, Aukje van de Haar. Deze jaarling stamt af van Warbere-Curragh van de Haar. Haar moeder, Ashling van Strijthagen is een nakomeling van de legendarische Dexter Leam Pondi. Ze werd door de jury omschreven als een enter met een opvallende en fijne stap met veel souplesse. Ze is langgelijnd en draaft correct.

De rubriek 3-jarige merries was met 3 merries niet al te groot. 2 van de 3 merries kregen een eerste premie waarbij Laurentien van de Haar (v. Elmo) als eerste werd geplaatst.
De rubriek 4 t/m 6-jarige merries bestond uit een groep van 7 pony’s waarvan er 5 een 1e premie kregen en waarvan de als 1e geplaatste Van de Arenbosch Formidable (v. Skatholm Goldfinger) het eerste sterpredikaat van de dag kreeg toebedeeld.

  • Olijfje van de Leliaard

  • Minouk van de Haar

  • Aukje van de Haar

  • Blue Moon van het Montferland

  • Goodlands Jenny

6 pony’s waren aangemeld voor de rubriek 7 t/m 9-jarige merries. Dat dit een zeer kwaliteitsvolle rubriek was blijkt uit het feit dat alle pony’s een eerste premie kregen en dat maar liefst 3 merries het sterpredikaat ontvingen. De eerste merrie die het sterpredikaat in ontvangst mocht nemen was de 9-jarige importmerrie Sky Marian (v. Fernville Danny) die zich sinds haar stamboekopname enkele jaren geleden erg mooi ontwikkeld heeft. Als tweede werd geplaatst de eveneens geïmporteerde 8-jarige Lochan Carol (v. Seoigeach). Ook deze merrie heeft zich sinds haar stamboekopname prachtig ontwikkeld wat eveneens beloond werd met een sterpredikaat. De derde ster was voor Quinty van de Leliaard. Deze 7-jarige merrie is weliswaar in Nederland geboren maar heeft Ierse roots want haar moeder, de ster, preferente Ballygarris Dawn is destijds drachtig van Quinty geïmporteerd door eigenaresse Inez Kooij van Stoeterij de Leliaard.
Het is mooi om te constateren dat de gehele kopgroep bestond uit pony’s die eerder op de keuring zijn aangeboden en zich in de loop der jaren zodanig ontwikkeld hebben dat ze nu in aanmerking kwamen voor het sterpredikaat.

Bij de stermerries kwamen 2 heel verschillende merries in de ring, de 9-jarige Djoeke van de Haar (v. Elmo), die vooral haar sporen heeft verdiend als fokmerrie moest de koppositie overlaten aan Olijfje van de Leliaard (v. Dexter Leam Pondi), die in zeer goede sportconditie verkeert. De eveneens 9-jarige Olijfje kreeg even later in de kampioensring de sjerp omgehangen en werd gehuldigd als dagkampioen. De jury omschrijft haar als een heel complete pony met goed lichaamsgebruik in stap en draf. Ze heeft een sterke bovenlijn en een goed fundament.

Tot slot werden een groot aantal pony’s ook onder het zadel getoond in de rubrieken “bestgaand dressuur” en “bestgaand springen”. De dressuurrubriek was vanwege het grote aantal pony’s in 2 groepen verdeeld waarna de 5 beste terug mochten komen voor de finale. Deze finale werd gewonnen door Goodlands Jenny, een 7-jarige importmerrie van Murvey Benny, gereden door de jongste amazone van de dag, de 14-jarige Charisse de Wolff. De springrubriek werd gewonnen door Blue Moon van het Montferland, een 6-jarige ruin van Easter van de Leliaard, gereden door Laura Simonides. Een nog wat groene ruin maar met een heel fijne galoppade en een mooie sprong aldus de jury.

En met deze 2 winnaars kwam er een einde aan een succesvolle en ook zeker gezellige keuringsdag.

Klik hier voor de volledige uitslag van de keuring

Klik hier voor de foto’s van “De Leliaard”-fotografie