Impressie Clifden Connemara Pony Show 2022

Voor collega-liefhebbers die als eens naar de jaarlijkse Connemara Pony Show in Clifden (Ierland) zijn geweest, roept dit verslag vast veel mooie herinneringen op. Voor diegenen die nog niet in de gelegenheid waren de show te bezoeken, is editie 2023 en tevens het 100-jarig bestaan, misschien dé reden om nu dan toch te gaan. Het is en blijft een fantastisch mooi event!

Gelukkig kon de Connemara Pony Show in Clifden dit jaar weer doorgaan, na annulering vanwege Covid!

In verband met het verplaatsen van de Dublin Horse Show, vond de Connemara Pony Show dit jaar niet in de gebruikelijke 3e week van augustus, maar al van 9 – 12 augustus plaats. In plaats van de gebruikelijk 3 dagen Connemara plezier waren het er nu maar liefst 4!

Zoals sommigen weten van o.a. de filmpjes op facebook, is de Show Ground in het najaar van 2020 compleet overstroomd door het -nu zo onschuldig kabbelend- riviertje achter het terrein. Na dit drama is de zand-arena van nieuwe ondergrond voorzien en de omheining vernieuwd.  Dit alles heeft er in geresulteerd dat het terrein er nu prachtig bij ligt. On-Ierse hoge temperaturen en een strak blauwe lucht zorgden ervoor dat we soms van de tribune naar een plekje in de schaduw vluchtten.

Dinsdag was de dag van het los-springen voor 3- jarige pony’s en 4 jarige merries in de vernieuwde zand-arena. De rubriek voor 4-jarige merries werd gewonnen door de prachtige merrie Hillside Twilight, v. Monaghanstown Prince.

Woensdag vonden de 24 (!) “in hand” rubrieken plaats: goedgevulde rubrieken met merries, hengsten en ruinen, verspreid over verschillende leeftijdscategorieën, een aparte rubriek voor pony’s onder 138cm en niet te vergeten de “Mini Young Handlers” rubriek, waarbij kinderen van 3 – 9 jaar oud, onder begeleiding van een volwassene hun pony mogen voorbrengen voor de jury. Erg leuk om te zien hoe de jongste jeugd al betrokken is en hoe braaf de pony’s zijn.

In de in-hand rubrieken zien we vaak de wat steviger gebouwde connemara pony’s. De titel “In Hand Supreme Champion” is gewonnen door de prachtige merrie Cashelbay Kate, v. Cashelbay Prince.

Erg leuk om Joe Burke in (weer) actie te zien. Hij bracht de door hemzelf gefokte 3-jarige hengst Manor Marble v. Manor Duke voor en mocht de 1e plaats in deze categorie op zijn naam schrijven. Joe Burke was in 2021 jury bij onze centrale keuring in Laag-Soeren en heeft ook een interessant webinar gegeven, dat nog steeds via onze website te bekijken is.

De donderdag en vrijdag waren gewijd aan de bereden rubrieken. Eerst diverse stoere “hunter” rubrieken, en daarna op vrijdag de high performance en puissance rubriek. De keuring in de hunter rubrieken bestaat uit verschillende onderdelen, waardoor rubrieken soms lang duren. In deze rubrieken voert de wat sportiever gebouwde connemara pony de boventoon, waarbij je in de afstemming de beroemde hengsten als Silver Shadow, de onlangs overleden I Love You Melody en Gwennic de Goariva herhaaldelijk terug ziet. De ruin Blackwood Fernando, v. Ferdia, nam zowel de titel Champion Working Hunter als de titel High Performance mee naar huis.  

Ben je enthousiast en heb je plannen voor de show 2023?  Reserveer dan snel de overnachting! Vanwege het eerder genoemde 100-jarig jubileum van de Connemara Pony Breeders’ Society is er nu al weinig capaciteit meer beschikbaar. In de week van 15 tot 18 augustus 2023 staan naast de show, diverse extra evenementen op de planning!