In Memoriam Ton Smits

Dinsdagmiddag 24 oktober 2017 bereikte ons het bericht dat na een kort ziekbed Ton Smits is overleden.

Ton Smits nam als jonge man het Hippisch Centrum Westland over, wat het begin was van een leven dat voor een belangrijk deel in het teken stond van de Connemarapony. Ton runde een van de weinige manegebedrijven in Nederland waar voornamelijk gewerkt werd met Connemara’s.

Daarnaast was Ton zowel als fokker, maar ook als bestuurslid actief binnen het stamboek.

In al deze jaren heeft Ton zich laten kennen als een bevlogen paardenman, een man met passie voor het fokken van goed presterende Connemarapony’s .

Op zijn bedrijf Hippisch Centrum Westland organiseerde hij jarenlang groots opgezette internationale hengstenkeuringen en showrubrieken voor Connemarapony’s.

Als fokker had hij een duidelijke visie, een beeld van wát een ideale Connemarapony is. Het vermogen tot presteren was voor Ton van groot belang, en het moet hem veel plezier gedaan hebben dat de Westlandpony’s tot op het hoogste niveau gepresteerd hebben.

Ton stimuleerde het gebruik van de Connemara als sportpony op vele manieren. Enerzijds was dit door zelf op prestatie te fokken, anderzijds door ook binnen zijn manegebedrijf kinderen de kans te geven om met goedgeschoolde Westlandpony’s op wedstrijd te gaan, waarbij zijn pony’s vele kinderen tot het hoogste niveau gebracht hebben.

In de voorbereidingen voor de uitgave van het jubileumboek van het stamboek bleek in gesprekken dat de passie voor het fokken en de passie voor het ras nog steeds onverminderd aanwezig was en had Ton nog duidelijke toekomstplannen. We waren zelfs aan het verkennen hoe de ervaring en deskundigheid van Ton en een aantal andere fokkers van voorgaande jaren gebundeld en ingezet zou kunnen worden in de huidige fokkerij.

Het doet ons groot verdriet dat het niet zo heeft mogen zijn, en dat Ton op veel te jonge leeftijd is overleden. Een markant man, groots, levendig, met een duidelijke mening is niet meer.

We willen hierbij zijn partner, kinderen, familieleden en vrienden heel veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd.

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op zondag 29 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in de binnenmanege van Hippisch Centrum Westland, Poeldijkseweg 47 in Den Haag. Wij willen graag samen met jullie terugkijken op ons leven met Ton op maandag 30 oktober om 11.00 uur op bovengenoemde locatie waarna wij hem in besloten familiekring begeleiden in stoet te paard, naar het crematorium. Rond 13.45 uur zal de familie terugkeren naar Hippisch Centrum Westland, voor een informeel samenzijn.